fbpx
, ,

Det skal bo folk i husan!

Et svennebrev i tømrerfaget - mer enn et dokument!

Johnny Skåre fra Burfjord smiler bredt når vi er og overrekker selve svennebrevet i tømrerfaget.

Vi besøker han på jobben for Kvænangen kommune, teknisk drift, hvor vi feirer begivenheten med kollegaer.

Etter å ha fullført ungdomsskolen i Burfjord, så bar det til Alta for å få seg utdanning.  Tømrerfaget virket interessant på ungdommen.  Selve fagprøven ble tatt for en tid siden, men nå har selve diplomet også blitt utdelt.

Læretiden ble mer krevende for Johnny enn først antatt – det ble en del eksamener som hadde stått på vent, og underveis så ble Johnny også pappa – med tilhørende pappa-perm!  Nå har paret kjøpt hus i Burfjord, så ikke kan Johnny bare bygge – han kan fylle hus med folk og!

Vi gratulerer Johnny Skåre med Svennebrev i tømrerfaget!

Snekker Solheim - en allsidig mann som nå har tatt steget videre

Kurt Solheim utenfor det nye driftsbygget for matproduksjon

Snekker Solheim er et lite byggefirma drevet av Kurt Solheim.  For å finne han, så måtte vi til Dorras i Kvænangen.  Dorras (Doarrás)  betyr «tverrlandet», men Kurt Solheim er ingen tverr mann!  

Han forteller at Snekker Solheim fortsatt er i drift og kan ta på seg mindre byggeprosjekt, men at snekkerdriften nå er en del av hans nye satsning, Kvænangen Gårdsprodukter.  

Det nye driftsbygget er nylig tatt i bruk, og byggingen av denne passet som hånd i hanske for å ta en lærling i tømrerfaget fram til Svenneprøve.  Svenneprøven ble faktisk avlagt i dette bygget.

I tillegg til snekkeraktiviteten, så har hele familien drevet med sau og har rundt 100 villsau på gården.

I sin ungdom så hadde Kurt en drøm om å bli kokk, men på den tiden han startet sin utdanning så var det så mange søkere i den retningen at han kom ikke inn.  Snekring ble så hans geskjeft, men nå har han valgt å følge drømmen og jobber med å produsere kortreist mat til regionen.  Vi fikk smake på to hovedprodukter, kjøttpølse og Reisasnabb – og kan naturligvis anbefale begge deler!

Kvænangen gårdsprodukter har nå avtale med to utsalgssteder, Kronebutikken i Sørkjosen og Bunnpris Gourmet i Alta.  Flere andre butikker har kontaktet Kurt, og pølsene hans finner nok veien til enda flere kunder i regionen.

 

Kurt Solheim har lagt hammeren hvile litt - og prøver seg som pølsemaker!

Kurt Solheim koker ikke suppe på spiker, selv om snekkerdriften blir mindre prosjekt framover.  I tillegg til middagspølser og Reisasnabb, så selger den nye bedriften en rekke andre gårdsprodukter som f.eks sauskinn, fenalår, rull, pinnekjøtt m.v.

Kvænangen Gårdsprodukter har egen Facebook-side og oppdaterer jevnlig siden sin med produktinformasjon og annet nytt.

Kvænangen kommune - ordføreren måker seg vei framover og er glad for både fagfolk og familiefolk i en pakke

Ordfører i Kvænangen Eirik Losnegaard Mevik

Uvær og snø stopper ikke ordføreren i Kvænangen, og selv om han står midt i snømåkingen så ville han sende en gratulasjon til Johnny.

Vi behøver flere fagarbeidere i framtida også i Kvænangen, derfor er jeg er utrolig glad for at Jonny har tatt svennebrev og sikret seg viktig kompetanse for framtiden, sier han.  Det at Johnny både har jobbet i det private næringsliv og hos oss i kommunen gir god innsikt som kommer til nytte. 

Vi er selvfølgelig veldig glad for at han og familien har kjøpt hus og etablert seg i Kvænangen! 

Ordføreren er opptatt å få fram at Kvænangen kommune også arbeider aktivt med å ha en infrastruktur å tilby både nåværende befolkning, men også tilflyttere.  Da kommer det godt med at vi har ny barnehage, skole, idrettshall og et bredt tilbud innen kultur og idrett, sier han. 

Ordføreren avslutter med et hipp hurra for Johnny!

Kvænangen kommune (Návuona suohkanNaavuonon komuuni) ligger i Troms og Finnmark. Den grenser mot Loppa i nord, Alta i øst, Kautokeino i sør, Nordreisa i sørvest, og Skjervøy i vest. Navnet Kvænangen antas å komme av kvæn (kvener) som er en etnisk folkegruppe, og angr som er norrønt for «fjord».

I kommunen bor det i dag cirka 1200 innbyggere.

 

 

Tømrerfaget - allsidighet og skaperkraft!

Tømrerfaget representerer store verdier i byggenæringen. Faget blir drevet i store og små virksomheter over heile landet, og fagutøvingen varierer fra enkelt manuelt arbeid til bruk av avansert verktøy og utstyr. Tømrerfaget er et tradisjonsrikt fag som skal være med på å sikre estetiske og kulturelle verdier i bransjen.

Opplæringen skal medvirke til å utvikle kompetanse på bygging og montering av ulike typer trekonstruksjoner og innredningsarbeid i nybygg og ved rehabiliteringer. Opplæringen skal også være med på å fremme selvstendighet, kreativitet, yrkesstolthet, gode og trygge arbeidsvaner og evne til kommunikasjon med kunder, kollegaer og andre samarbeidsparter.

Opplæringen skal legge vekt på å utvikle faglig fellesskap og bransjeforståelse og legge grunnlag for en bærekraftig utvikling.  Opplæringen skal sikre kravene til helse, miljø og trygghet.  Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev.  Yrkestittel er tømrer!

Forrige

Valgets kval – hva skal man søke på?

Bedriftsmodellen ruller videre i Nord-Troms

Neste

Bli lærebedrift??? Trenger læreplass???