fbpx
,

Finsk sisu ga fagbrev på jobb!

Finske Seija Maarit Johansen gjennomførte norsk fagutdanning

Seija kommer fra Juoksenki i Finland.  Dette er et lite tettsted som ligger nær Pello i Nord-Finland.  21. juli 2001 så traff hun en mann som var sammen med fotballlaget sitt,Furuflaten IL.  Laget var på tur til fotballturneringen «Midnattsol Cup», og de hadde stoppet for en overnatting på turen.  Hvordan det gikk for laget vet vi ikke, men en mann scoret i hvert fall – for i 2007 flyttet de sammen i Tromsø.  Seija forteller at det ikke var lett å komme inn i samfunnet på grunn av språkutfordringer, men det at hun kunne engelsk hjalp godt til.  Heldigvis kom hun i jobb hos Rieber, og kom i gang med et norsk kurs.  Senere ble det flere jobber og språkutviklingen gikk bedre og bedre.   Google Translate har blitt flittig brukt! Foreldrene til mannen min snakket ikke engelsk, så jeg måtte lære meg norsk for å kommunisere med dem; ler hun.  Paret giftet seg i 2009, og så ble det to barn.  I 2016 valgte de å flytte til Furuflaten, som er mannens hjemsted.  Da ble det også jobb hos Cinderella Eco Production.

Seija Maarti Johansen fra Finland har nå fagbrev i Industrimontørfaget
Seija trives godt på jobb, og opplever at kollegaer og sambygdingene er som en utvidet familie.

Jeg har alltid følt meg velkommen her, og både bygdefolket og mine kollegaer føles på en måte som en utvidet familie; sier hun.  Hun ønsket å få fullført en norsk utdanning, men det var vanskelig å få gjennomført de klassiske fellesfagene som er grunnlaget for utdanning i Norge.  Her var hun i dialog med Ishavsbyen v.g.s, og hun er full av lovord om denne skolen.  De var så imøtekommende og hjelpsomme at jeg ble ytterligere motivert av dem.  Løsningen for Seija ble ordningen «Fagbrev på jobb«.  Denne ordningen gjør det mulig å få fagbrev UTEN at man har gjennomført fellesfagene.  Bøygen i dette løpet er den tverrfaglige eksamenen som må avlegges før man kan gå opp til fagprøve.  Dette er en heldags teoriprøve på Norsk, og i 2021 tok hun den prøven på Ishavsbyen v.g.s – og fikk karakteren 4!  Deretter var det kort vei til fagprøven som hun besto våren 2022. Nå gleder hun seg veldig å skulle flytte inn i ny fabrikk, og ser fram til at alle ansatte jobber på samme lokasjon.

Seija Maarit Johansen er et imponerende menneske, men er også ydmyk og takknemlig for hjelp og støtte hun har fått i utdanningsløpet sitt.  Hun framholder sine kollegaer, familien, Ishavsbyen v.g.s og Opplæringskontoret Nord for å ha motivert og støttet henne på veien til fagbrevet i Industrimontørfaget. Det fysiske diplomet utdeles ikke før til neste år, men vi håper på å få markert dette skikkelig når den tid kommer!

Produksjonssjefen ved fabrikken er både stolt og rørt over hva Seija har prestert!

Andreas Stenberg er produksjonssjef ved Cinderella Eco Production på Furuflaten, og har selv en gang i tiden gjennomført fagbrevsløpet.  Han vet utmerket godt hvor stor innsats som den ansatte har lagt inn i løpet til fagbrev, og er både stolt og rørt hva hun har oppnådd.  Våre ansatte er vår største og sterkeste ressurs, og faglig utvikling hos de ansatte er viktig.  Vi gleder oss veldig til å flytte inn i vår nye fabrikk, for da får vi også løftet arbeidet med felles kultur for alle ansatte.  Nybygget representerer ikke bare utvikling for produksjonen, men vil gi et mye bedre tilbud for de ansatte.  Her vil det komme ny kantine, nye garderober, treningsrom, «stille rom», klatrevegg m.v. som de ansatte kan nyttegjøre seg av – også på fritiden.  Vi lever og virker i et bygde-samfunn, og tror med dette at vi blir enda tettere på hele lokalsamfunnet.

Produksjonssjef Andreas Stenberg ser fram til at alle ansatte samles i ny lokasjon på industriområdet i Furuflaten

Ny-fabrikken vil således ikke bare være en fabrikk, men kunne være med på å bidra til økt livskvalitet hos de ansatte.  Vi blir vel ca. 35-37 årsverk som samles her på de rundt 4 000 m² i nyfabrikken. Vi tar sikte på å flytte fra våre to lokasjoner i slutten av året, og planlegger normalt drift fra januar 2023.  Dette vil gi et løft for hele bedriften og alle ansatte! Vi ser også på muligheten for å bli godkjent lærebedrift i Produksjonsteknikk-faget; avslutter produksjonssjefen med før han må haste av gårde til neste møte.

Fagbrev på jobb

Illustrasjonsfoto: Eirik Larsen tok fagbrev i Byggdrifterfaget gjennom Fagbrev på jobb-ordningen i 2021

«Fagbrev på jobb» er ikke en rettighetsbasert ordning, slik at man må søke om å bli opptatt i ordningen.  Det er budsjettmessige begrensninger slik at man kan ikke automatisk forvente å bli tatt opp i ordningen.  Det er gitte kriterier som gjelder for å bli opptatt i ordningen, som f.eks at man skal være i fast jobb og kunne dokumentere tidligere kompetanse i forhold til læreplansmålene.  Det må bl.a. gjennomføres kartleggingsmøter og utformes søknad for å bli tatt opp i ordningen.  Fagbrev på Jobb har blitt populær fordi det er mange som arbeider rundt om i bedrifter uten å ha fullført sin utdanning, og ordningen er også innrettet slik at det ikke er krav til bestått fellesfag i den videregående skolen.  Derfor treffer ordningen svært godt!  Les mer om ordningen på Troms og Finnmark Fylkes hjemmeside.

Forrige

Bedriftsmodellen – hvordan går det med salgslærlingen i Sørkjosen?

Ungdommen viser vei til distriktene!

Neste