fbpx
,

Ungdommen viser vei til distriktene!

Anna trives best i distriktene - og har funnet en god vei!

Anna Sivertsen er 18 år og har valgt sin vei – og den er ikke helt tradisjonell! Hun er opprinnelig fra Furuflaten, og allerede på ungdomsskolen hadde hun lyst til å velge Teknologi og Industri-fag (TIF). Det ble litt for skummelt, men etter å ha prøvd seg litt fram – så startet hun på TIF på Nordkjosbotn v.g.s. – og nå går hun Industriteknologi på Ishavsbyen v.g.s i Tromsø. Industriteknologi leder fram til så mange spennende yrker og gir så mange muligheter; sier hun!  Drømmen er å bli Industrimekaniker og jobbe off-shore, men oddsen for å komme til Equinor er liten – det er normalt 12 læreplasser og rundt 2 000 søkere hvert år.  Da er det trygt å vite at det er mange som vil gi jobb til en industrimekaniker!  Jeg har nå Yrkesfaglig fordypning (YFF) på bedriften Furstål i Furuflaten – og det var et enkelt valg når jeg skulle finne en bedrift for YFF’en.  Jeg trives godt i klassen min, og om ikke lenge så kommer det også et nytt verksted-bygg på skolen.

Anna Sivertsen har sine røtter i Lyngen og ser gjerne en framtid her!
Det er mange ting som påvirker en ungdom i valg av utdanning og hvor man ønsker å bosette seg. Anna sier at relevant jobb betyr mye, men også at distriktene representerer et godt miljø å bo i. Her blir man lett kjent med folk og det ikke er mas og jag i hverdagen.

Lyngen er i  mitt hjerte, fortsetter hun.  Min onkel har jobbet på Furstål, og mine besteforeldre har gitt meg husly i Furuflaten – så det passet perfekt å ta min YFF her!  Som på skolen, så har også folkene på Furstål tatt godt i mot meg.  Det er ingen problem med å være jente, verken på skolen eller på jobb.  Jeg blir sett og får prøvd meg på forskjellige ting – og blir ikke «dullet» med. Skolen har «preppet» oss godt, og en del av arbeidsoppgavene og utstyret har vi fått øvd oss på skolen.  Likevel er det noe utstyr og oppgaver som har vært nye på arbeidspraksisen.  Fordelen med å være i distrikts-Norge er at det er lett å bli kjent med folk, hverdagene er ikke full av stress, jag og travelhet – men man har tid til hverandre.  Til våren skal Anna finne seg læreplass, og hun sier at Furstål har godt omdømme og YFF-perioden har gitt henne et lite innblikk i både miljø og kultur i bedriften – så om det ikke blir læreplass off-shore, da kan hun meget godt tenke seg å søke læreplass hos Furuflaten-bedriften; avslutter den blide jenta med.

Furstål AS er et mekanisk verksted i Nord-Troms som tilbyr kundetilpassede løsninger innen områdesikring, trapper/rekkverk, sveis, platebehandling og overflatebehandling. Bedriften er CE-godkjent innen EN1090, og har oppdrag og leveranser i hele Nord-Norge.  Daglig leder Arne Hugo Jensen har travle dager i en bedrift som lever stort sett av anbud.  Likevel synes han at det viktig å ta seg av ungdommen!  Lyngen kommune organiserte nylig at ungdomsskole-elevene kunne komme på besøk til industribedriftene på Furuflaten, og da var faktisk rundt 65 elever på besøk.  Her fikk da ungdommene innblikk i hva bedriftene i Furuflaten holder på med, og Arne Hugo benyttet anledning å fortelle elevene litt om hva arbeidsgivere ser etter i en ungdom.  Det er viktig at ungdommen får vite at de bygger sin CV hver dag, at fravær teller, at oppførsel betyr noe – og ikke minst at hvordan man oppfører seg på sosiale media betyr også noe.

Daglig leder Arne Hugo Jensen, Furstål AS, er godt fornøyd med YFF-ordningen

YFF er en god ordning fordi da får elever som har gjort noen valg i forhold til skole muligheten til å bli kjent med de forskjellige mulighetene som skolevalget innebærer.  Fra de som velger Industriteknologi på andre året så kan dette valget lede til nesten 30 forskjellige yrker!  For vår del gir YFF oss muligheten til å bli litt bedre kjent med en elev, og vi får sett hvordan eleven passer inn i vårt miljø og vårt fag.  Hvis YFF-matchen er god, og driften tillater det – så er veien kort til en læreplass hos oss.  Det er industrimekaniker-faget som er mest relevant for oss, men mye av driften er for så vidt også rettet mot automasjon – slik at vi også har tidligere tatt inn lærlinger som har gått dette.  På bedriften har vi fått et godt inntrykk av Anna, og vi hadde også akkurat et besøk av kontaktlæreren fra Industriteknologi-klassen.  Det er klart at vi er på med laget rundt lærlingen!; avslutter han smilende med!

Industrimekanikerfaget

Arkivfoto: Furstål har gjenomført flere gode fagbrevsløp

Industrimekanikerfaget handler om å tilvirke, montere, reparere og vedlikeholde tekniske og mekaniske innretninger og om å planlegge arbeidet. Faget skal bidra til å utvikle yrkesutøvere innenfor tekniske og mekaniske bransjer med innsikt i digitalisering og automatisering. Videre skal faget bidra til at lærlingene får teknisk og mekanisk forståelse av sammenstilling, regulering og styringsprosesser. Faget utvikler yrkesutøvere med praktiske ferdigheter og kompetanse til kontinuerlig kvalitetsforbedring.

Les mer om faget og læreplansmålene på UDIR sine hjemmesider ved å klikke HER

Forrige

Finsk sisu ga fagbrev på jobb!

Åsheim Maskin flyttet til Andslimoen

Neste