fbpx
, ,

Grav & Spreng – bedriften hvor Anleggsmaskinførerfaget ligger i genene

Gøte var aldri i tvil om hva han skulle bli - Anleggsmaskinførerfaget er allsidig og variert!

Gøte Fagerli Jensen har bestått fagprøven i Anleggsmaskinførerfaget og er i fullt arbeid

Gøte (21) fra Lakselvbukt var aldri i tvil om hvilken fagretning han skulle velge etter at han ble ferdig på Lakselvbukt ungdomsskole.  Faren, Hans-Arild Jensen, har nemlig i en årrekke drevet med maskiner, så Gøte fikk være med i grustak og på oppdrag fra tidlig av.

Videregående kom – og hybellivet lokket.  Første år ble tatt på Kvaløya videregående skole i Bygg- og anleggs-teknikk.  Deretter reiste ungdommen til Fauske i Nordland, og tok Anleggsteknikk på Fauske videregående.  Gøte forteller om et trivelig miljø, og at han bodde i et bofellesskap sammen med to andre som også hadde gått på Kvaløya.  Selv om det ikke ble så mange turene hjemover derfra, så gikk det an å kombinere arbeidsutplassering med turer hjemover.  Tiden gikk derfor fort fram til læretiden.

Gøte har trivdes kjempegodt igjennom læretiden hans hos Grav & Spreng, og berømmer bedrift og kollegaer.  Han sier at han har følt seg inkludert og velkommen fra dag èn!

For noen uker siden avla Gøte sin fagprøve og besto naturligvis den.  Nå har han jobb hos Grav & Spreng og når vi treffer han for å gratulere med fagbrev – så er han ute på oppdrag på TANN-bygget og han smiler godt i den ferskeste nyervervelsen av en maskin!  Han forteller om et yrke som er allsidig og spennende, hvor han får brukt både hode og kropp.  Det er nesten ingen dag som er lik, og med en allsidig maskinpark i bedriften så får han gode arbeidshverdager – og innimellom så må man trå til med manuelt arbeid og.  Opplæringskontoret Nord gratulerer den nye fagmannen og bedriften med et godt gjennomført utdanningsløp!  

Grav & Spreng er et solid og tradisjonsrikt maskinentreprenørfirma som leverer tjenester i Tromsø og omegn

Jøte Brekmo er daglig leder i Grav & Spreng, og setter av tid i en hektisk hverdag for å snakke om rekruttering, lærlingeordning og utplassering av elever fra skoler. 

Han har selv nærmest trått barneskoene i bransjen, fordi maskiner og anlegg har vært i familien i flere generasjoner.  Bestefaren og bestefarens bror startet nemlig i sin tid Brødrene Brekmo.  Faren, Kyrre Brekmo, var også aktiv innen bransjen.

I 1995 begynte Jøte for Grav & Spreng, og har både kurset seg og utdannet seg videre i tiden etter.  Nå er han daglig leder og forteller at hektisk er normalen i denne bransjen.  Bedriften opererer stort sett i anbudsmarkedet og opererer i Tromsø og omegn.  Vi treffer Jøte ute på et oppdrag hvor bedriften har oppdrag ved TANN-bygget.  Dette er et bygg i tilknytning til universitet og sykehus.

Jøte Brekmo - Daglig leder i Grav & Spreng AS

Bedriften er et maskinentreprenørfirma som ble etablert i Tromsø  på midten av 70-tallet.

Firmaet ble opprinnelig startet av Dagfinn Hauglann i 1975, og de første årene var bedriften et enkeltmannsforetak som stort sett gjorde mindre oppdrag for privatpersoner.  I 1984 ble dagens organisering etablert. Fortsatt kommer Dagfinn på jobb, mange ganger er han førstemann i maskinen – og holder koken og kan fort bli den siste til å gå fra jobb på kvelden.  Han er over 70 år, men trives fortsatt med gravemaskinen! Faktisk tok både Jøte og Dagfinn fagbrev samtidig en gang på 90-tallet.  Etter hvert har bedriften vokst seg ut fra plasthallen på Skattøra og er i dag et aksjeselskap med omlag 20 årsverk. I 2014-2015 etablerte firmaet seg i nye lokaler på Kvaløya.  Bedriften omsetter for mellom 35-50 mill kr i året, og framstår som en solid og trygg arbeidsgiver.  Bedriften har en moderne og allsidig maskinpark tilpasset leveransene, og sørger for at maskinparken vedlikeholdes og fornyes i takt med behovene hos de ansatte og hos oppdragsgiverne.  

Bedriften har flere pågående leveranser, og i tillegg til oppdragene i Tromsø er de også i gang med et større anbud for Karlsøy kommune på tettstedet Hansnes.  

Anleggsmaskiner står naturligvis sentralt i faget

Daglig leder forteller om en bedrift i utvikling, hvor man ser på lærlingeordningen som en god arena for rekruttering til både bedrift og til bransje.  I tillegg til anleggsmaskinførerfaget er også bedriften godkjent lærebedrift i transportfaget.  For øyeblikket har bedriften inne 3 lærlinger i anleggsmaskinførerfaget, og 1 lærling i tilknytning til transportfag.

Organisasjonsutvikling er også et viktig tema for daglig leder, og det er alltid en balansegang mellom det operative og det strategiske i arbeidshverdagen.  

Opplæringskontoret Nord gratulerer bedriften med å ha gjennomført nok et godt fagløp for en lærling, og ønsker lykke til videre med drift og utvikling!

Anleggsmaskinførerfaget

Endt opplæring fører fram til fagbrev med yrkestittel Anleggsmaskinfører

En anleggsmaskinfører utfører varierte arbeidsoppdrag med ulike typer anleggsmaskiner og tilleggsutstyr. Anleggsmaskinførerfaget skal bidra til å dekke samfunnets behov for vedlikehold og utbygging av landets infrastruktur. Anleggsmaskinføreren arbeider ofte i vanskelig terreng og områder og kan gjøre store inngrep i natur og miljø. Faget skal derfor bidra til å gi anleggsmaskinførere en bevisst holdning til miljø- og ressursspørsmål.

Opplæringen skal utvikle evnen til å planlegge, gjennomføre og vurdere arbeidsoppgaver i tråd med brukerens behov og samfunnets prioriteringer. Videre skal opplæringen utvikle evnen til å ta i bruk nye maskiner og metoder og nytt utstyr, håndtere og vedlikeholde maskinene på en forsvarlig måte og utvikle evnen til å ta vare på egen og andres sikkerhet.

Opplæringen skal legge vekt på samarbeid med kollegaer og andre yrkesutøvere på bygge- og anleggsplasser. Opplæringen skal legge vekt på helse, miljø og sikkerhet.

Forrige

OLKweb – et nyttig verktøy for lærlinger og fagansvarlige

Ferieloven regulerer ferie!

Neste

Bli lærebedrift??? Trenger læreplass???