Nils Joakim Døvre Bakken har mastergrad - valgte å hoppe over til yrkesfag
Det sies at det er mange veier til Rom, men for Nils (36) så ble det ikke så mange veier inn til arbeidslivet etter at han satset på høyere utdanning. Utfordringen for Nils var at han trives svært godt med å bo på Karlsøy, og det ble ikke mulig for han å finne seg høvelig jobb innen feltet hvor han har sin mastergrad – og samtidig fortsette å bo på Karlsøy. Jeg kom flyttende til Karlsøy sammen med familien min da jeg var 16, før det bodde vi i Valdres; forteller han. På Karlsøy er det flott natur, og også flotte folk – og her vil jeg bo! Vel, da var det å begynne å tenke nytt – og valget ble å se på hvilke muligheter som fantes i nærheten til bosted. Hansnes er en fergetur fra Karlsøy, og på NOFI var man villig til å gi Nils en sjanse. Han startet da på et læreløp som nå har endt med fagbrev i Plastfaget! Normalt skal man ha gått et løp med to år på videregående skole, før man går ut i lære.
Normalløpet i Plastfaget starter med VG1 Teknologi og Industrifag (TIF) og så VG2 Industriteknologi. Deretter følger 2 år i lære. Som voksen så finnes det flere alternativer til normalløpet – slik at Nils startet opp et fagbrevsløp i det som kalles FOB-kontrakt. FOB står for full opplæring i bedrift, og siden høyere utdanning ikke gir reduksjon i læretid – så ble det et langt løp for Nils. Han startet sitt løp i 2021, og har i løpet av læretiden vært og jobbet på flere steder i NOFI-konsernet. Nå er innsatsen kronet med fagbrev i Plastfag!
NOFI er et innovativt industrikonsern som utvikler, produserer og selger produkter og tjenester innenfor det maritime markedet. Avdelingen på Hansnes inngår i NOFI Tromsø som utvikler og produserer fiskeredskaper, oljevernutstyr, utstyr til havbruk og flytebrygger/flytekaier. I avdelingen på Hansnes er det i hovedsak oljelenser som produseres, men også noe til personkunde-markedet. Personkundene etterspør presenninger til båt, tilhengere og annet – og disse blir spesiallaget etter mål for den enkelte kunde.
Nils forteller om en bedrift hvor det er trivelig å jobbe, og samtidig er de fleksible med arbeidstiden slik at han kan fortsatt bo på Karlsøy og rekke jobb med ferga. Oljelenser inngår som en del av beredskapen langs kysten – og blir brukt til å samle opp olje i havet etter utslipp i forbindelser med ulykker.
Tom Rudi Eliassen er fagansvarlig i Plastfaget i avdelingen, og er godt fornøyd med læreløpet. Han sier at det har vært et greit faglig løp, og at Nils har utviklet seg godt i den tiden som har gått . Fagprøven ble avlagt her på Hansnes, og Nils fikk en relativt krevende oppgave å jobbe med. Med denne oppgaven fikk kandidaten vist seg fram, og prøvenemda var fornøyd. Her jobber vi med PVC og har høyfrekvens sveisemaskiner, og derfor er vi kanskje litt «spesielle» i forhold til plastfaget – fordi innen faget finnes det en rekke forskjellige plasttyper. Innen oljevern så leverer NOFI lenser til et globalt marked, slik at det er viktig å holde fokus på kvalitet og leveringspresisjon. Derfor er vi glad for å bruke fagbrevsløpet for å sikre kvalitet i produksjonen; avslutter Tom Rudi med. Han har selv tatt flere ulike fagbrev. Vi gratulerer lærebedrift og kandidat med et godt gjennomført læreløp!
PLASTFAGET
Vg3 plastfaget handler om å utvikle, framstille og optimalisere produkter basert på plastmaterialer på en bærekraftig måte. Faget skal gi lærlingene innsikt og praktiske ferdigheter i utviklingen av plastmaterialer og produksjonsmetoder og tilvirkingen av produkter, og de skal få kompetanse innenfor kostnadseffektivitet og kvalitetssikring av produkter. Faget skal bidra til innsikt i hvordan plastmaterialene påvirker ytre miljø og klima, og til forståelse av sirkulærøkonomi. Faget skal bidra til at industrien får fagarbeidere som er selvstendige, løsningsorienterte, skapende, innovative og engasjerte innenfor yrket.
Sjekk ut hele læreplanen i plastfaget hos UDIR