fbpx

Trond Viggo klinket til og landet svennebrev i tømrerfag

Tømmer og Betong AS på Skjervøy jobber ikke bare med bygg og betong - de produserer også fagfolk!

Trond Viggo Buarø (27) har et fagbrev i lomma fra tidligere, men følte at livet på sjøen ikke passet helt.  Han startet på jobb som hjelpemann hos Tømmer og Betong AS, og her fikk han øynene opp for tømrerfaget.  Tømrerfag leder til Svennebrev, og man skal da ta et videregående løp med første år på Bygg og Anleggsteknikk, og andre år på Tømrerlinje – før man starter i lære.

Trond Viggo hadde ikke «rett» linje fra videregående, men kunne starte opp i lærekontrakt som FOB lærling.  Denne ordningen gjør det mulig å oppnå fagbrev/svennebrev uten å ha gått rett linje – men ordningen stiller krav til at man skal ha bestått fellesfag – og gå opp til tverrfaglig eksamen underveis i læreløpet.  Våren 2022 besto Trond Viggo den tverrfaglige eksamen, og nå i september så har den hyggelige karen bestått svenneprøven!

Han forteller at han har hatt stor nytte av et web-basert tømrerkurs som opplæringskontoret har levert.  Opplæringskontoret Nord er medlem av Byggmesterforbundet, og kjøpte inn rettighetene til kurset fra dem.  Han gir både kurset og opplæringskontoret terningkast 6 – for han føler at kurset, bøkene og oppfølgingen har vært viktig for at han skulle nå sine mål.  Den nye fagmannen holder også fram folkene på lærebedriften Tømmer og Betong AS når ære skal fordeles!  Lærebedriften har vært flink til å følge opp og motivere når det har vært utfordringer.  Som person klarer ikke Trond Viggo å sitte rolig, så derfor trives han meget godt i jobben.  Opplæringskontoret Nord liker å markere fagbrev/svennebrev med kakebesøk – men Trond Viggo har ikke tid til feiring!

Tømmer og Betong AS jobber både med bygg – men også med betong.  Bedriften har vært underleverandør i tunellarbeid tidligere, og derfor hadde ikke Trond Viggo tid til å feire Svennebrevet.  Med kontrakt på fast jobb i baklomma, så bar det nemlig rett ut på jobb på Kvænangsfjellet når svenneprøven var ferdig.  Vi har likevel avtale om at når ting roer seg – så blir det feiring med marsipankake og kaffe på Skjervøy.

Trond Viggo Buarø har nå svennebrev i tømrerfag og jobbkontrakten har også vært klar lenge

Byggmesterforbundet

Bård Vegard Skogli, Regionleder Nord for Byggmesterforbundet, besøkte Nord-Troms og Finnmark. Han synes det er fantastisk at Byggmesterforbundets verktøy kan bidra positivt for bedrifter, lærlinger og opplæringskontor.

Byggmesterforbundet jobber for et seriøst arbeidsliv, like konkurransevilkår, kompetanseheving og rekruttering til bransjen.  Byggemesterforbundet er en bransjeforening med avdelinger over hele landet.  I dag har vi besøk av regionsleder Bård Vegard Skogli fra Byggmesterforbundet.  Han holder til i Balsfjord, og er nå på rundreise i Nord-Troms og Finnmark, og blir svært begeistret når han hører om samspillet mellom OK Nord og Byggmesterforbundet i forhold til læreløpet til Trond Viggo.  Det finnes både små og store aktører i vårt forbund, og det er svært gledelig at våre «verktøy» er til nytte for opplæringskontor og bedrifter.  E-læringsplattformen til Byggmesterforbundet inneholder ikke bare teorien til tømrerfaget, men har også en rekke andre relevante kurs tilgjengelig for medlemsbedriftene sine.

Bård Vegard forteller at Nord-Troms historisk har vært en viktig aktør i byggebransjen.  Halve klassen i tømrerklassen da han selv tok utdanning besto av Nord-Tromsinger!  Vi spør han om hvorfor en tømrer- og byggmesterbedrift burde være medlem.  Svaret kommer kontant; forbundet er gode på oppfølging og hjelp til bedrifter innen faglige spørsmål, men ikke minst juridisk hjelp.  Denne hjelpa er ofte uvurderlig fordi det krever masse spesialkompetanse innen faget – og kan fort bli svært så dyrt dersom man må kjøpe advokathjelp utenom. Som distriktsmann sier han, så ser vi at Nord-Troms framstår som noe fragmentert – og at det hadde vært en stor fordel om vi kunne bygd opp et fellesskap gjennom byggmesterforbundet.  Et fellesskap vil kunne både spille hverandre god – men ikke minst være en aktør når det gjelder det politiske arbeidet.  Hvem skal sloss for linjetilbudet i Nord-Troms, spør han?

Hva er tømrerfaget?

Vg3 tømrerfaget handler om å bygge nye trebygninger og bygge om eksisterende bygninger. Faget skal gjøre lærlingene i stand til å bygge trekonstruksjoner og konstruksjoner i sammensatte materialer, stål og lettmetall. Faget handler også om å bygge klimaskall. Faget bidrar til samfunnet gjennom å utdanne yrkesutøvere som kan produsere nye konstruksjoner, vedlikeholde bygninger og videreføre kulturtradisjonen i faget.  Kjerneelementene i faget er Konstruksjoner, Bygningsfysikk, Rehabilitering (ombygg og tilbygg) samt Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS).

Du bør ta Bygg- og Anleggsteknikk første år på videregående, og så Tømrerlinje på andre året.  Les mer om læreplansmål og Tømrerfag her.

 

Illustrasjonsfoto

BLI TØMRER

Byggmesterforbundet har utviklet og driver nettstedet BLI TØMRER. Her kan du få god informasjon om hva tømrerfaget innebærer og
ta første steget mot et fag som gir deg store muligheter
Forrige

Opplæringskontoret Nord og KomOpp er i dialog om sammenslåing

UDIR sine hjemmesider har nyttige funksjoner

Neste