fbpx
,

Full opplæring i bedrift – en ordning som gir fagbrev

Full opplæring i bedrift gir muligheter for mange til å få fullført en fullverdig yrkesfagutdanning

Arkivfoto
Arkivfoto: Tine Malen Angell Rongli tok sitt fagbrev gjennom denne ordningen

«Full opplæring i bedrift» er en yrkesfaglig vei til fag- eller svennebrev for deg som vil eller må ta hele opplæringstiden i bedrift, og ikke på skole.

Det kan være at du har tatt studieforberedende, men har ikke utdannet deg videre.  Det viser seg nemlig at det er et stort antall ungdommer som tar studieforberedende, men som ikke begynner på høyskole eller universitet. Kanskje jobber de i bedrifter med helt andre ting, og da er ordningen super for å bli fagarbeider.

Ordningen passer også dersom du er fagarbeider, og ønsker et til fagbrev.  Du kan også komme inn under ordningen dersom du av en eller annen grunn har mistet retten til videregående opplæring.  NB -Det er viktig å være klar over at selv om du ikke har rett til videregående opplæring, kan du likevel få skoleplass dersom det er ledige plasser.

Ordningen kan også brukes for elever som er ferdige med ungdomsskolen, og som ikke ønsker å gå på videregående.  I Nord-Troms har man en modell som bygger på denne, men her går kandidatene på videregående noen dager i uka de første to årene i læreløpet – og får da alle fellesfagene de trenger.  Denne modellen kalles «Bedriftsmodellen».

Det er viktig å vite at det er krav til at du går opp til og består alle fellesfag fra videregående skole i «Full opplæring i bedrift»-ordningen.  Har du fellesfagene fra før, så rekker det med å gå opp til tverrfaglig eksamen.  Løpet avsluttes med en fag- eller svenne-prøve.

Hvordan fungerer ordningen?

0+4 står for fire års læretid, altså opplæring i bedrift, og null år på skole. Du må i tillegg ta fag, men det er lærebedriften som har ansvar for opplæringen din. Det vil si at fylkeskommunen har ikke ansvar for opplæringen, og du må melde deg opp til alle eksamener som privatist.

I tillegg gjelder følgende:

Ingen aldersgrense.
Fire års læretid, og du tar fag som privatist samtidig. Du må selv finne en bedrift som er godkjent lærebedrift i faget, og som ønsker å gi deg opplæring.

Selv om ordningen ikke har noen aldersgrense og du kan gå rett ut i læretid etter ungdomsskolen, er det få som gjør det etter tiende trinn. Derimot er det mange som tegner lærekontrakt etter 0+4-ordningen etter Vg3 studieforberedende.  Du vil få fratrekk i læretid for relevant praksis eller tidligere studier.  Dette vurderes i hvert individuelle tilfelle.

Forrige

Hvordan bli lærebedrift – og hva gjør en fagansvarlig i bedriften?

Privatist- hvordan ta eksamen!

Neste